Uvedite zdrave navike u ishranu i sprecite gojaznost i loš rad insulina

1
422

SECERNA BOLEST KOMPLIKACIJE

Česte komplikacije dijabetesa jesu hiperglikemijska i hipoglikemijska koma, očna oboljenja (dijabetesna retinopatija,katarakta, glaukom oka), bolesti bubrega (nefropatija, infekcije, bubrežna insuficijencija, papilama nekroza), kardiovaskularni poremećaji (hipertenzija, koronarna bolest srca uključujući i infarkt srca, moždani udar, degenerativne promene na krvnim sudovima, posebno nogu),dijabetesno stopalo (ulceracije, infekcije, gangrena), kožne bolesti (infekcije,plikovi, crvenilo i žuljevi, smanjena osetljivost na toplotu).

Dugogodišnja secerna bolest može prouzrokovati oštećenje nerava poznato kao dijabetesna neuropatija. Ovaj poremećaj razvija se postepeno i neprimetno, a prvi simptom najčešće je trnjenje prstiju nogu ili stopala.

Erektilna disfunkcija takođe spada u komplikacije šećerne bolesti a povećava se sa starenjem, pa se obično javlja deset do petnaest godina ranije nego kod muškaraca sa normalnim nivoom šećera u krvi.

SECERNA BOLEST DIJABETES PREVENCIJA

Na genetiku kao faktor rizika ne možemo uticati, ali ono što se može učiniti da bi se sprečio nastanak dijabetesa jeste promena načina života i ishrane, pa stoga zdrave navike treba negovati od malih nogu. Nepravilna kombinacija hrane, mali broj obroka i neredovna fizička aktivnost dovode do poremećaja u regulisanju nivoa šećera u krvi i ugrožavaju zdravlje. Ne treba dozvoliti da se secerna bolest razvije i da dođe do komplikacija koje zahvataju kompletan organizam.

Ipak, najteže su one koje uzrokuju trajnu invalidnost – slepilo, infarkt,slog, amputacija nogu ili dijaliza, jer ometaju normalan život.Velika je zabluda da tablete, inuslin ili bilo kakva medikamentna terapija mogu uništiti šećer. Lekovi stimulišu pankreas da luči više insulina te da napravi dobar ćelijski odgovorna šećer u našem organizmu. Nivo glukoze u krvi može se smanjiti jedino fizičkom aktivnošću – šetnjom,plivanjem,vožnjom bicikla.Zato se dijabetičarima savetuje da obavezno,najmanje pola sata dnevno, posvete umerenom vežbanju.

SECERNA BOLEST ISHRANA

Kada je reč o ishrani, dijabetičari treba da jedu manje a češće obroke i da se rukovode takozvanim pravilom pesnice i dlana. Voće treba da se konzumira u količini pesnice, i to najbolje za užinu, i ne treba ga jesti nakon 18 sati. Povrće i salate uzimaju se u količini koja odgovara dimenzijama dve pesnice, a hleb (obavezno od celovitog zrna žita) i meso – u veličini dlana.

Večeru ne treba preskakati, ali je poželjno konzumirati je do 20.30 h, a tri sata nakon tog obroka dobro je pojesti neki mlečni proizvod(mleko,jogurt,kefir) ili činiju sveže salate od kupusa, kelerabe, šargarepe. Takođe, nije preporučljivo da se hrana priprema na ulju,već na vodi, a kasnije se može dodati kafena kašičica maslinovog ulja.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име