Uvedite zdrave navike u ishranu i sprecite gojaznost i loš rad insulina

1
422

TRUDNIČKI DIJABETES

Ovaj oblik šećerne bolesti uzrokovanje promenama u hormonskoj ravnoteži žene koje mogu dovesti do poremećaja u izlučivanju insulina i,posledično, povećane vrednosti glukoze u krvi. Većem riziku izložene su trudnice koje su starije od 25 godina, ukoliko su bile gojazne i pre trudnoće, naročito one koje imaju genetske predispozicije da im se razvije secerna bolest .Obično se vrednosti glukoze stabilizuju nakon porođaja, međutim, žene koje imale dijabetes u trudnoći kasnije postaju podložnije šećernoj bolesti tipa 2.

UZROCI DIJABETESA

Nasledni faktor:sklonost ka dijabetesu prenosi se direktno na decu, a da li će se bolest ispoljiti zavisi i od drugih činilaca, pa je to razlog što se secerna bolest ne pojavljuje kod svakog potomka. Takođe, dijabetičari nemaju uvek ovo oboljenje u porodičnoj istoriji.secerna bolest simptomi

Druga oboljenja i stanja: Postoje bolesti koje mogu prouzrokovati dijabetes (kao sekundarni oblik bolesti), a najčešće je reč o hroničnim poremećajima (alkoholizam, oboljenja gušterače…) i raznim endokrinim oboljenjima (nadbubrežna žlezda, hipofiza, štitna žlezda…). U takvim slučajevima uzročnici dijabetesa isti su kao, o oni koji su doveli do osnovnog oboljenja.

Rizični faktori jesu i preterano konzumiranje slatkiša, obilna ishrana i gojaznost,smanjena fizička aktivnost, prelazni period kod muškaraca i žena (menopauza ,klimaks)sklonost ka infekcijama i stres.
Medikamenti koji najčešće provociraju razvoj dijabetesa jesu antireumatici, lekovi protiv hroničnih oboljenja disajnih puteva, nekih bubrežnih i kožnih bolesti te različitih alergijskih stanja.

Dešava se da nivo šećera u krvi bude povišen i usled primene antihipertenziva i diuretika, kao i kontraceptivnih tableta.

Nastavite na sledecu stranicu, klikom ispod…

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име