Uvedite zdrave navike u ishranu i sprecite gojaznost i loš rad insulina

1
422

SECERNA BOLEST SIMPTOMI

Jaka i konstantna žeđ,pojačana potreba za mokrenjem ,gubitak na težini i mršavljenje,čest osećaj gladi i stalna potreba za hranom,slaba cirkulacija,svrab po koži i suva koža,duže zarastanje rana po telu,česte infekcije (kandida i sl.),vaginalne infekcije,mutan ii zamagljen vid,malaksalost i umor,trnjenje ruku i nogu …Simptomi secerne bolesti su ponekad vešto maskirani i nije ih tako lako otkriti.Nasa preporuka je da povremeno izmerite šećer u krvi.U slučaju prisustva većeg broja navedenih simptoma svakako se obratite vašem lekaru.

SECERNA BOLEST TIP 1

Dijabetes tipa 1 je najteži oblik šećerne bolesti,nastaje kada ćelije pankreasa (beta ćelije) stvaraju veoma malu količinu insulina ili ga uopšte ne proizvode. Iako se dijabetes tip 1 javlja u svim starosnim dobima, najčešće ga srećemo se kod dece i omladine.Terapija insulinom primenjuje se od prvog dana, a lečenje obavezno uključuje strogu kontrolu nivoa šećera u krvi, dijetu i fizičku aktivnost.

SECERNA BOLEST TIPA 2

Dijabetes tipa 2 je najrasprostranjeniji oblik , kako kod nas, tako i u svetu. Pankreas osoba obolelih od tipa 2 proizvodi nedovoljne količine insulina ili je organizam stvorio rezistenciju (imunitet) na ovaj hormon. Javlja se najčešće kod odraslih (starijih od 40 godina) i gojaznih osoba. Savremeni način života veoma pogoduje razvoju ovog tipa šećerne bolesti.Terapija je kombinovana – dijeta, određeni, režim ishrane i oralni antidijabetici(tablete), uz umerenu i redovnu fizičku aktivnost. Ukoliko lečenje dijabetesa ne daje rezultate, uvodi se insulin s opcijom uključivanja oralnih anti-dijabetika.

Nastavite na sledecu stranicu, klikom ispod…

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име