Kako vreme prolazi i menjaju se životne prilike, stalno iskrsavaju nove situacije u kojima se odnosi moći menjaju. Recimo, netko ko je do juče imao snažan osećaj moći i važnosti, sutra može završiti u krevetu zbog bolesti i suočiti se s time da ga partner takvog slabog i nemoćnog uopće ne doživljava i da ga takvog možda i ne treba. Ili se može iznenaditi činjenicom koliko je voljen i prihvaćen upravo tada dok je slab i nemoćan, a on je živio u strahu da će kao slab biti obezvređen i odbačen.

Kvalitetna komunikacija i obostrana želja za razvijanjem odnosa

Život stalno donosi nove prilike za sve bolje upoznavanje partnera, ali i samog sebe kroz odnos s partnerom. Svaki novi životni period izvlači na videlo novi sloj osećaja koji prije nisu bili izraženi i novi sloj misli koje prije nisu postojale. Brojni psiholozi smatraju da je upravo komunikacija najvažniji faktor u opstanku veze i zadovoljstvu kvalitetom veze. Partneri koji dobro komuniciraju i mogu izraziti širok spektar misli i emocija u vezi se osećaju prihvaćenima i imaju osećaj da im je veza „živa”.

Kvalitetna komunikacija i obostrana želja za razvijanjem odnosa dobitna je kombinacija koja omogućuje da veza opstane i da se razvija, kako u lepim, tako i u teškim periodima života. No često se događa da samo jedan od partnera (uglavnom to bude žena) želi napredovati, menjati se, nadilaziti svoje obrasce i živeti „živu vezu”, dok je drugi partner nezainteresovan i u nekoj svojoj izolaciji.

Promena “kad nema druge”

Čak i u takvim slučajevima nije sve izgubljeno jer se može dogoditi da se partner koji je inertan promeni tek onda „kada nema druge”, odnosno kada mu se partner izvuče iz uhodanog obrasca i promeni svoje ponašanje.

Kako uhodani obrasci znače i određenu sigurnost u opstanak veze, makar ona bila predvidljiva i monotona, ovakve promene uvek predstavljaju određeni rizik. Takva vrsta rizika, međutim, u vezu unosi živost i novu priliku za upoznavanje sebe i partnera.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име