Osećaj moći stičemo kontrolom. Moć i kontrola važni su svakom čoveku i ma koliko se neka osoba činila slabašnom ili podčinjenom, neće odustati od osećaja snage i stabilnosti koju dobija time što neke stvari u životu ima pod kontrolom. Uzmimo kao primer ženu koja nema primanja i oseća se potčinjeno u ulozi domaćice. Koliko god ona, možda, trpela suprugovu dominaciju, u nekom trenutku će zahtevati da one stvari zbog kojih se oseća važnom budu „po njenom”. To može biti raspored stvari u kuhinji, tačno vreme ručka ili nešto treće što se nekome može činiti nevažnim, ali njoj je važno jer joj daje osećaj reda i kontrole.

Kakvo je naše mesto u vezi s egoističnim partnerom

Čak i potpuno potčinjena osoba koja je u odnosu s vrlo egocentričnim partnerom podsvesno će pronaći način da uspostavi neku vrstu kontrole, pa makar i kroz nemoć – tako što će oboleti od neke psihosomatske bolesti pa će njene potrebe napokon izbiti na videlo i doći u centar pažnje.

Osim naređivanja, manipulacije, prigovaranja i kritikovanja, u vezama postoji niz destruktivnih ponašanja koja čine lice i naličje kontrole. Najčešća takva ponašanja su pasivna agresija, prekid komunikacije i pretnja napuštanjem. Dok pasivno agresivna osoba ne ispunjava očekivanja, odugovlači, kasni i na taj način „radi po svome” i izaziva ljutnju, osoba koja prekida komunikaciju i preti napuštanjem povređuje svog partnera poručujući mu da je nevažan.

Bol koja nastaje zbog takvog odbacivanja naročito je snažna kod onih ljudi koji su kao mali doživljavali napuštanje i odbacivanje u porodici. Osoba stiče utisak da mora vratiti partnera samo da ne bi osećala bol zbog napuštanja.

Prosperitet i poverenje

Ljubav i bliskost u partnerskom odnosu u direktnoj su vezi s tim koliko je netko „na ti” sa svojom osobnom moći. U našem društvu, koje možemo nazvati postpatrijarhalnim, vrlo često nailazimo na muškarce koji za partnerku neće odabrati ambicioznu („moćnu”) ženu jer bi se pored nje osećali ugroženima, ali će takva žena lako postati predmet njihovog osvajanja. Odnos moći u vezi vrlo je osetljiva tema i retki su parovi gde se i muškarac i žena međusobno podržavaju i uvažavaju u zdravom osećaju moći koji vezi donosi prosperitet i poverenje, što je nužan temelj za ljubav.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име