Koje su to 4 osnovne potrebe ljubavnih partnera
Koje su to 4 osnovne potrebe ljubavnih partneraDa li pronalazite i sebe u ovih 4 osnovnih potreba, ali u partnerskom odnosu to su zdrava potreba za osećajem da smo nekom veoma bitni i da želimo da izgladimo svoje neke ciljeve.

Jedan od glavnih razloga nesreće u vezama je to što partneri pokušavaju ispuniti svoje psihološke potrebe za ljubavlju i pripadanjem tako što nastoje uspostaviti kontrolu nad partnerom. Umesto toga, trebalo bi da usmerimo pažnju na razvijanje svoje sopstvene moći, odnosno vlastitih kvaliteta.

Četiri osnovne psihološke potrebe

Na početku ljubavne veze najlepše se osećaju oni koji u vezu ulaze s punim poverenjem u partnera i s verom da će veza dugo trajati. To se, međutim, s vremenom menja, što je sasvim logično budući da se odnos počinje sve više temeljiti na realnim kvalitetama, a sve manje na veri i poverenju. Vrlo je teško predvideti hoće li neka veza opstati, a još je teže predvideti koliko će se partneri u vezi osećati zadovoljni, voljeni i slobodni.

Osećaj slobode jedna je od bitnih stavki u svakom intimnom odnosu. Američki psihijatar i začetnik realitetne terapije Vilijem Glaser smatra potrebu za slobodom jednom od četiri osnovne psihološke potrebe. Osim potrebe za slobodom, navodi i potrebu za ljubavlju, potrebu za zabavom i potrebu za moći. Mnogi osećaju odbojnost prema reči „moć” jer ih asocira na potrebu za dominacijom, no u ovom slučaju to je zdrava potreba za osećajem da smo nekome važni i da možemo ostvariti i neke svoje ciljeve.

Kontrola

Glaser smatra da je glavni uzrok nesreće u vezama to što partneri pokušavaju ostvariti svoju potrebu za ljubavlju i pripadanjem tako što nastoje uspostaviti kontrolu nad partnerom. Drugim rečima, potreba za moći postaje destruktivna za vezu te tako ugrožava i osećaje slobode i ljubavi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име